Er det mulig å få lån på dagen i Norge?

Det er lett å havne i en situasjon der du ikke har nok penger til å dekke kommende utgifter. Alle vil oppleve at uventede kostnader dukker opp. Kanskje har man tidligere måttet utsette betalinger så lenge at inkassovarsel nå banker på døren. Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre i en slik situasjon. Større gjeld er ikke alltid et godt svar, men noen ganger finnes det ikke andre alternativer. Utbetaling av lån samme dag som man søker kan høres ut som den store redningen. Men er det egentlig mulig å få utbetalt et lån på dagen?

Hva er «lån på dagen»?

Smålån som denne type lån også kalles, er en type forbrukslån der lånebeløpene er relativt lave. Dette kan være fra noen tusen kroner og opptil rundt 70 000 kroner. Det som kjennetegner denne type lån er kort behandlingstid og en svært høy rentesats. I tillegg kommer ulike gebyrer. Den effektive renten kan da komme godt over 200 %. Renten varierer blant de ulike tilbyderne og med størrelsen på lånet.

Er det mulig å få lån utbetalt på dagen?

Et raskt søk på nettet viser at det er mange som tilbyr såkalte lån på dagen. Da er det lett å se for seg at man får penger på konto før dagen er over. Sånn er det ikke nødvendigvis. Ingen tilbydere i Norge kan garantere at du får utbetalt penger samme dag som du søker. Når en tilbyder reklamerer med dette mener de at du får svar på lånesøknad i løpet av 24 timer. Noen tilbyr også enda raskere behandlingstid enn det.

Hva skjer etter jeg har sendt søknad?

Når du har sendt søknad er alle lånetilbydere pliktig til å utføre en kredittsjekk av deg. Dette betyr at de vurderer om du har råd til lånet basert på lønn, annen gjeld og tidligere betalingsanmerkninger. Kravet om kredittsjekk er en av årsakene til at du eksempelvis kan høre om raske SMS-lån i Sverige, som ikke er lovlig her i Norge.

Har du en eller flere betalingsanmerkninger vil du sannsynlig få avslag på din lånesøknad. Generelt vil det lønne seg å få slettet betalingsanmerkninger før man søker om lån. Dette gjør man ved å betale skyldig beløp.

En kredittsjekk beskytter både banken og deg som forbruker. Om du ikke får godkjent lån betyr det at et slikt lån sannsynligvis hadde ført til forverring av din økonomi. Dermed er du ikke garantert å få godkjent lånesøknad selv om beløpet du søker er relativt lite.

Hvor lenge går det før jeg har pengene på konto?

Hvor lenge det går fra søknad er godkjent til pengene er utbetalt vil variere. Som en tommelfingerregel bør du regne med rundt 1 til 2 virkedager. Det betyr at dersom du får søknaden godkjent sent på fredag ettermiddag, er det ikke sikkert du har pengene før på tirsdag.

Dette betyr ikke at det er umulig å få pengene utbetalt samme dag. Dersom du søker tidlig om morgenen øker du sjansen. I tillegg er det viktig at all dokumentasjon er på plass. Dette sikrer du enklest ved å bruke bank-ID når du søker. Da kan lånetilbyder samle inn nødvendig informasjon digitalt og prosessen vil gå raskere.

Det er viktig å påpeke at selv om du søker på denne måten er du ikke garantert utbetaling samme dag. Du øker imidlertid sjanse for at banken rekker å betale ut innen sine frister. Du bør aldri gå ut fra at du får pengene på dagen.

Hva bør jeg tenke over før jeg søker?

Denne type lån er svært dyre. Det bør derfor ikke være førstevalget dersom du ser du har behov for ekstra kapital. Har du mulighet til å stille eiendeler som pant til låntilbyderen, vil lån med sikkerhet alltid være billigst. Dette betyr lån der du stiller eiendel som bolig, hytte, bil eller båt som pant til banken. Denne type lån vil også gi større fleksibilitet.

Det er langt i fra alle som har ikke mulighet til dette. Da kan billigere forbrukslån og til og med kredittkort være et greit alternativ. De fleste kredittkort gir deg en periode med rentefri kreditt. Etter denne perioden er renten relativt høy. Derfor bør du prøve å betale før renten begynner å løpe.

Av og til er ikke noe av det overstående et alternativ. Ser du at å søke om et raskt smålån er det beste, er det måter å minimere kostnaden på. Noe av det viktigste er å sammenligne ulike tilbydere. Effektiv rente mellom ulike aktører kan variere mye. Her kan det være mye penger å spare. Ulike nettsider lar deg sammenligne flere aktører og dere lånevilkår. Det finnes også lånmeglere du kan bruke. Da behøver du kun å sende inn én søknad til lånmegleren. Megleren henter inn tilbud fra mange ulike tilbydere for deg. Da har du mulighet til å sammenligne tilbudene for å finne det beste for deg.

Oppsummering – lån på dagen

Lån på dagen er usikrede lån som smålån og mikrolån. Begrepet viser til at man får svar på lånesøknaden i løpet av en dag. Det er derimot ikke sikkert at du vil få lånet utbetalt samme dag. Denne type lån er svært dyrt. Vær varsom med bruken og prøv alltid å finne det beste alternativet for din økonomi.